Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Εκπαιδευτικό σύστημα για γέλια



Θα είμαστε μετεξεταστέοι για άλλη μια χρονιά
Του Γιώργου Καισάριου

Το γεγονός ότι το περιοδικό Economist αξιολογεί την Ελλάδα πως έχει το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι αποτελεί μεγάλη έκπληξη για πολλούς.

Άλλωστε, η παιδεία και η ποιότητα της, έχει απόλυτη σχέση τόσο με την οικονομική πορεία της χώρας τόσα χρόνια, όσο και με την τωρινή κατάντια.

Και βέβαια, όλοι αυτοί που υπερασπίζονται αυτό το σύστημα (και είναι πολλοί) είναι οι ίδιοι που υπερηφανεύονται για την “δωρεάν παιδεία” που υποτίθεται έχουμε, διότι τους συμφέρει.

Διότι αν αυτή η πολιτεία είχε ένα εκπαιδευτικό σύστημα άξιο λόγου, ούτε στην τελευταία θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα μας είχαν κατατάξει και ούτε η μισή Ελλάδα θα έβγαζε μεροκάματο διδάσκοντας το άλλο μισό σε κάποιο φροντιστήριο...

Και να έπιαναν τόπο όλα αυτά τα λεφτά στα φροντιστήρια, στο διάολο να πάει, αλλά δεν.  Και να ήταν μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα, επίσης στο διάολο να πάει.

Για χρόνια ολόκληρα είμαστε οι τελευταίοι στον δυτικό κόσμο (και όχι μόνο) σε θέματα επιχειρηματικότητας, οικονομικής ελευθερίας, στην αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος και τελευταίοι σχεδόν σε ό,τι μέτρηση μπορεί κανείς να κάνει. Αλλά κανέναν δεν τον απασχολούσε αυτό. Βλέπετε, οι κακοί οι καπιταλιστές της δύσης ήθελαν το κακό μας και μας έδιναν κακή βαθμολογία επίτηδες.

Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν την σημασία τους και όλα παίζουν ρόλο. Και επειδή σε μεγάλο βαθμό η παιδεία ευθύνεται για όλα τα προαναφερθέντα, τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα αν πρώτα δεν αλλάξει η παιδεία.

Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν ακόμα πολιτικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, είναι απόδειξη ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει αυτά τα 5-6 χρόνια της κρίσης. Το ότι κανείς ακόμα δεν έχει επαναστατήσει με όλα αυτά τα αχάριστα ΙΕΚ που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, είναι απόδειξη ότι δεν έχουμε ιδέα πως να φτιάξουμε αυτή τη χώρα.

Όχι ότι δεν υπάρχουν ήρωες εκπαιδευτικοί που έχουν βάλει πλάτη τόσα χρόνια, με σκοπό να μην είχαμε πέσει ακόμα πιο βαθιά στον εκπαιδευτικό βούρκο, αλλά δεν είναι αρκετοί. Και όχι ότι δεν υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να πάψουν να υπάρχουν φροντιστήρια και πολιτικές νεολαίες, αλλά επίσης δεν είναι αρκετοί.

Και το πολιτικό προσωπικό που το βάζεις αγαπητέ αναγνώστη; Είδατε πότε κάποιο κόμμα ή πολιτικό πρόσωπο να πει δημοσίως ότι πρέπει να καταργηθούν οι πολιτικές νεολαίες, τα φροντιστήρια και θα πρέπει να απαγορευτούν όλα αυτά τα αχάριστα ΙΕΚ; Όχι βέβαια, αυτών τα παιδιά πάνε στα καλά ιδιωτικά σχολεία και εσείς και εγώ απολαμβάνουμε την δωρεάν δημόσια παιδεία.

Η παιδεία είναι το Αλφα και το Ωμέγα σε μια κοινωνία και δυστυχώς αυτός ο λαός έχει μείνει μετεξεταστέος. Και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις των επερχόμενων εκλογών, μάλλον θα μείνει στην ίδια τάξη για άλλη μια χρόνια.

George.kesarios@capital.gr



Το χειρότερο της Ευρώπης είναι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα...

«Πάτωσε» η ελληνική εκπαίδευση - Τελευταία απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία
H χώρα μας «πάτωσε» στην κυριολεξία  σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στον εκπαιδευτικό τομέα και «φιγουράρει» στην τελευταία θέση ανάμεσα σε χώρες του υπόλοιπου κόσμου που χαρακτηρίζονται ως «αναδυόμενες» οικονομίες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία!

Συγκεκριμένα, ο Βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson ανέθεσε στο περιοδικό Economist να εκπονήσει για λογαριασμό του μελέτη για τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο η οποία βασίστηκε στις επιδόσεις των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,σε δύο Αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες καθώς και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που προκύπτουν από τα pisa tests (τεστ συνήθως σε μαθηματικά προβλήματα ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών χωρών).

Το δυσάρεστο για την Ελλάδα είναι ότι ανάμεσα στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ήρθε τελευταία στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται δίπλα σε χώρες αναπτυσσόμενες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Pearsdon, John Fallon, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα  στην οικονομική κατάσταση μιας χώρας και στο εκπαιδευτικό της σύστημα.

Πρώτη στον κατάλογο των χωρών με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο έρχεται η Νότια Κορέα, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με την έκθεση η μεγάλη άνοδος των Ασιατικών χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα οφείλεται στην στενή συνεργασία οικογένειας, μαθητών και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και στον σεβασμό που τρέφουν σε αυτές τις χώρες για τους εκπαιδευτικούς.

Η Βρετανία καταλαμβάνει την έκτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Φινλανδία, που επί χρόνια είχε την πρωτιά, έχει εκτοπιστεί στην πέμπτη θέση διεθνώς.

Έκπληξη αποτελεί η άνοδος της Πολωνίας που όπως δείχνει η κατάταξή της στην δέκατη θέση παγκοσμίως έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο στο εκπαιδευτικό της σύστημα μετά το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα!
Δείτε την κατάταξη των  20 πρώτων χωρών  με βάση το εκπαιδευτικό τους σύστημα:


1. Νότια Κορέα

2.Ιαπωνία

3. Σιγκαπούρη

4. Χονγκ Κονγκ

5. Φινλανδία

6. Βρετανία

7. Καναδάς

8. Ολλανδία

9. Ιρλανδία

10. Πολωνία

11. Δανία

12. Γερμανία

13. Ρωσία

14. ΗΠΑ

15. Αυστραλία

16. Νέα Ζηλανδία

17. Ισραήλ

18. Βέλγιο

19.  Δημοκρατία της Τσεχίας

20. Ελβετία



Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονιδας

Εγκαίνια  εκλογικού κέντρου Κρανιδιου




Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Και τώρα τα πρώτα εγκαίνια .

Εδώ πανηγύρια και χαρές για τον δρόμο που θα δώσει ανάπτυξη .
Δεν ξέρω άμα έχετε άποψη για την περιοχή αλλά θα σας πω ότι ο συγκεκριμένος δρόμος οδηγεί στο απόλυτο πουθενά
Οι αλήτες πετάνε λεφτά στο πουθενά .
Για να καταλάβετε φτιάχνουν ένα δρόμο για γίδια την στιγμή που για να πας στο Λεωνίδιο κανείς ασκήσεις θανάτου .Ξεκινά η κατασκευή του οδικού άξονα Φωκιανός - Κυπαρίσσι

Εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρεία και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα Φωκιανός - Κυπαρίσσι, που είναι η απαρχή κατασκευής του νοτιοανατολικού άξονα της Πελοποννήσου, που θα ενώσει με την ολοκλήρωσή του την Κυνουρία με την ανατολική Λακωνία, δίνοντας πρόσβαση στο Λεωνίδιο και τα χωριά της Τσακωνιάς προς νότο.

«Ευθύνη μας είναι να ενώσουμε το σύνολο της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας και την έναρξη των εργασιών του οδικού τμήματος. Ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που αποτελούσε για 20ετίες προσδοκία και μόνο, ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Περιφέρειας για ολοκλήρωση του παραλιακού άξονα της Πελοποννήσου, ως το Γύθειο, την Αρεόπολη και την Καλαμάτα θα ολοκληρωθεί, αφού έχει προκηρυχθεί το σύνολο των μελετών για την κατασκευή του νοτιοανατολικού άξονα, ώστε βήμα - βήμα να υλοποιείται αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο.

Από πλευράς Δήμου Μονεβασιάς η αντιδήμαρχος Ζάρακα Παναγιώτα Πριφτάκη, δήλωσε ότι πολλές φορές άκουσε ο τόπος για αυτό το έργο, τώρα όμως μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, η οποία έχει αποδώσει πολλά έργα για το Δήμο. Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Ιωάννης Μαρνέρης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «άρχισε η υλοποίηση ενός ονείρου» και χαρακτήρισε κεφάλαιο ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής το δρόμο αυτό.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιθεώρησε στο Κυπαρίσσι το έργο του παραλιακού δρόμου, που υλοποίησε η Περιφέρεια και κατασκευάστηκαν τοίχοι αντιστήριξης με φρεατοπασσάλους και ασφαλοστρώθηκε οδόστρωμα σε μήκος περίπου 600 μέτρων, για την προστασία από την διάβρωση της θάλασσας.

Παραλιακός δρόμος ΦΟΥΚΙΑΝΟΣ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ




Αχ Ελλαδιτσα τι τραβάς 
Διαβάστε για να καταλάβετε τι σημαίνει ανάπτυξη .



Χρειάστηκαν δύο δημοπρατήσεις για να φτάσουμε τελικά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, για το μεγάλο οδικό έργο για την κατασκευή του τμήματος Φωκιανός-η Κυπαρίσσι του οδικού άξονα Μύλοι-Άστρος-Λεωνίδιο-Φωκιανός-Κυπαρίσσι. Το έργο έχει μήκος 20χλμ.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 2 Απριλίου 2013  όπου ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος και τελικά έγινε νέα δημοπράτηση στις 17 Απριλίου. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΣΧΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 12.479.674,80 ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης είναι 24 μήνες από την ανάθεση της σύμβασης. Αν όλα πάνε καλά τα έργα θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και θα ολοκληρωθούν 2 χρόνια μετά.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή του δρόμου Κυπαρίσσι – Φωκιανός, που αποτελεί τμήμα του δρόμου Μύλοι – Κυβέρι – Άστρος – Τυρός – Λεωνίδιο – Φωκιανός – Κυπαρίσσι.
Ο δρόμος ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του Οικισμού Κυπαρίσσι και κατευθύνεται βόρεια, καταλήγοντας στον όρμο Φωκιανού. Ο δρόμος χωροθετείται στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου και ανατολικά του Πάρνωνα, χαράσσεται παράλληλα στην ακτή και ενώνει, ανατολικά, το Νομό Λακωνίας με το Νομό Αρκαδίας.

Το συνολικό μήκος της υπό κατασκευής οδού είναι 19.779,50 μέτρα και θα εκτελεσθούν εργασίες, χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης και ασφάλισης.